Samo da se razumemo, da li sam ja sad nekulturan?

Nisam jednostavno ljubitelj toga kad mi neko kaze fraze kao sto su: „prijatno“, „na zdravlje“ i sl.

Sto ja moram sad da kazem nekom ko jede „prijatno“, a on meni,  mosh’ misliti, da odgovori „hvala, izvol’te“? Ili nekom ko kine da kazem „na zdravlje“, a on meni „hvala“? I jel’ sam ja nekulturan ako to ne kazem?

To moze, bre i majmun da nauci!

A jel’ taj covek koji to koristi stvarno kulturan?

Jel’ nece recimo da egoisticki sprovodi svoje egoisticke prohteve, recimo, na poslu, da vrbuje ljude na svoju stranu kad zapodene svadju, jer mu je neko, ne daj Boze, pruzio otpor u njegovom/njenom egoistickom sprovodjenju svojih egoistickih prohteva? Hoce da vodi racuna o drugim ljudima, o njihovim osecanjima, jel’ nece da laje drugom iza ledja, da smislja sitne prevare i pakosti i tome slicno? Ti ces da mi kazes: „I krava kad udje u stalu, kaze: mu“? Ti ces da mi kazes?!? Kulturo, eve me! ’Bem te u istu! Mozda znas to zato sto zivis u stali? Ako sam na to spao da me ti ucis kulturi, jer znas nekoliko „kulturnih fraza“, idem odma’ na tavan da se obesim medj’ sunke.

Mislim, to ti je kao kad udje krimos, sa krstom oko vrata k’o sidro, u crkvu da zapali svecu. Kome si ti, bre, nasao da palis svecu? Kom se Bogu ti molis, crni kontroverzni biznismene? Imas deblji sloj krvi na rukama, nego kad ja mazem Nutelu na ’leba, al’ dos’o covek da se pomoli daaaa mu Bog na njega daa sreeecu i zdraaaavlje i deeeecu i daaaaj koji dinar daaa te Bog cuva i da ti daaa sreeecu i zdraaaavlje i deeecu...

Ili kad mi se „ljubazna“ salterska sluzbenica obrati sa NAGLASENIM „gospodine“, a da pogled moze da ubije, ja bih umro u mukama. I sad je ona kulturna? Mosh’ misliti, naucili je carobnu rec „gospodine“ i jos je nervira nekultura sa druge strane stakla. Raste joj tlak! Sto rek’o Giga Moravac: Majke vam ga shashave i bezobrazne!

A jel’ treba da spominjem onu „gospodu“ koja zalazi po operama i baletima, jer su culi da je to kulturno?

 

 

Puno pozdrava iz nevaspitanoginekulturnog „zapadnoevropskog grada“

 

Connor MacLeod of the Clan MacLeod

 

 

 

P.S. Eto i ja cu da budem onda kulturan, pa cu lepo i kulturno da kazem: marsh! Pa, sta je sad problem, lepo sam rekao „marsh“?

P.P.S. Sto rek’o bugarski hip-hoper Sensei: Da pravis kultura ti treba prvo vaspitanje! 

 

2 sata kvalitetnog programa - gazda Topuzic